Zit jij vandaag in “Rajas”, “Tamas” of in “Sattva”?

Gastblog van Anneke

Multipotentialites hebben nog vaker dan andere mensen de neiging te wisselen van stemming.
Als je googelt op “stemmingswisselingen” dan lijkt dat een slechte zaak. Zo voelt dat soms ook: alsof het niet okay is dat je de ene keer in een heel andere stemming bent dan de andere keer.
Vanuit de Indiase gezondheidsleer worden stemmingswisselingen echter heel helder en positief uitgelegd.

Basaal gezien zijn er 3 stemmingen (“levenskwaliteiten”)

RAJAS. Ben je in “Rajas”-stemming, dan voel je je actief, snel, creatief, vol ideeën. Maar ook gehaast, gulzig en hyper. Het is de stemming van doen, aanpakken en doelen bereiken.

TAMAS. Na een tijdje Rajas kom je als tegenwicht vanzelf vaak een tijdje in “Tamas”. Je voelt je dan traag, leeg, zwaar, wat somber en zwaarmoedig. In Tamas kun je heerlijk tot rust komen en lekker een beetje “binnenvetten” en energie sparen.

SATTVA. In deze stemming voel je je licht, kalm, vredig, liefdevol, harmonieus en “in het nu”.

Een Sattva stemming lijkt te verkiezen, maar alledrie de stemmingen zijn heel natuurlijke onderdelen van het leven en brengen hun eigen kwaliteiten met zich mee.

Ik vond deze “3-éénheid” geruststellend. Als ik een dag totaal niet vooruit te branden ben en niets mij boeit, dan weet ik nu dat ik gewoon zalig een dagje Tamas heb. EN dat Sattva of Rajas ook vanzelf weer voorbij zullen komen.

In welke stemming ben jij vandaag?

 

 

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *